About Us

Cari açığa derman


Bu şirket cari açığa derman olacak!

Türkiye kendi doğal gazını kendisi kömürden üretecek

Doğal gaz ve petrol fiyatlarındaki rekor artış her sektörde maliyetlerin yükselmesine, ülkemizin enerji üretiminde dışa bağımlılığının artmasına yol açıyor. Elektrik enerjisi üretiminin yüzde 50sinin doğal gaza bağlı olduğu ülkemizde, doğalgaz fiyatlarının artmasından imalat Sanayinin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Oysa Türkiye bir linyit kömürü ülkesi. Kömürden elde edilecek temiz sentetik doğal gaz, enerji sıkıntıları aşmasına, dışa bağımlılığının azalmasına önemli bir katkıda bulunabilir. Enerji sektöründe 25 yılı aşkın deneyimi olan DETES Enerji, Türkiyenin kömürden enerji üretimi alanında faaliyet yürüten ilk şirketler grubu. Kuruluş, Türkiyeye getirdiği gazlaştırma teknolojisi ile kömürden sentetik doğal gaz, kimyasal madde ve yeşil enerji elde edilmesine öncülük ediyor.

Son dönemde doğal gaz fiyatında (0.5$/m3) yaşanan artış ve ham petrolün varilinin geçen aylarda 130 dolara kadar ulaşması, yakın gelecekte enerji üretim maliyetlerinin hızla artacağının ve enerji teminin güçleşeceğinin işareti. Ülkemizde elektrik üretiminin yüzde 50si doğal gaza bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla doğal gaz gerek bireylerin hayatında, gerekse tüm sektörlerin geleceğinde önemli bir yere sahip.

Enerji alanında yaşanan sıkıntı, doğal gaz ve petrol ürünlerinin ağırlıklı olarak ithal edilmesine yol açıyor. Oysa ülkemizin zengin linyit kömür kaynakları doğal gaz, kimyasal madde ve yeşil enerji üretimi açısından, göz ardı edilemeyecek bir aVantaj sunuyor. Halihazırda kötü yakma teknolojileri dışında kullanılamayan linyit kömür rezervlerinden elde edilecek sentetik doğal gaz ve yeşil enerji, ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenebilir.

Enerji sektöründe 25 yılı aşkın deneyimi bulunan DETES Enerji Ltd. Şti., gazlaştırma teknolojilerini Türkiye'ye getirerek bu alanda öncülüğü üstleniyor. Özellikle katı yakıt ve katı atıklardan enerji elde etmeyi amaçladıklarını belirten DETES Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Koordinatörü Dr. Mustafa Tolay şunları söyledi:

Katı yakıt ve atıklardan gazlaştırma yöntemi ile enerji ve kimyasal madde üretmek amacıyla üç firmamız faaliyete geçti. DETES Enerji Ltd. Şti., DETES Enerji Üretim A.Ş. ve Coalkim Enerji ve Kimyasal Üretim Ltd. Şti ile birlikte ülkemizin kömürden çeşitli uygulamalarla enerji üretimine dönük faaliyetler yürüten ilk şirketler grubu haline geldik. Gazlaştırmayla ilgili teknolojiyi, Enerji Bakanlığının ve iş dünyasının desteği ile Türkiyeye getiriyoruz. Zaman içinde Türkiyede gazlaştırıcı tesislerin sayılarının artacağına, ayrıca gazlaştırma metodunun kontamine ve benzer katı sıvı atıkların bertarafında kullanılacağına inanıyoruz. Bu ülke ekonomisi olarak bizi petrol ve doğal gaz bağımlılığından kurtarır, yani dışa bağımlılığımız azalır. 300e yakın çalışanımız, 80 mühendisimiz ve birçok ana kolda hizmet veren firmalarımız ile katı atık değerlendirmesi ve yeşil enerjiye dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kömür, gazlaştırma teknolojisi ile sentetik doğal gaza dönüştürülüyor. Bu ürün, ithal doğal gaza göre daha ekonomik. Kömür gazlaştırma sistemleri ile üretilen sentetik doğalgaz gerek elektrik enerjisi, gerekse başta metanol, hidrojen, kerosen ve gübre olmak üzere kimyasal madde üretiminde kullanılabiliyor. Son yıllarda enerji ihtiyacını karşılamak ve kimyasal madde üretmek amacıyla Güney Afrika, A.B.D., Kanada, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Ülkeleri hızlı bir şekilde kömür gazlaştırma yatırımları yapıyor. DETES Enerji gelecekte Fischer Tropsh yöntemi ile kömürden benzin, dizel yakıtı gibi sıvı yakıtlar elde etmeyi, bir başka deyişle kömürü yeşil enerjiye dönüştürmeyi hedefliyor.

Dünyadaki gelişmeler, önümüzdeki 30-40 yıllık dönemde petrol gibi fosil yakıtların hakimiyetinin devam edeceğini gösteriyor. Diğer taraftan fosil yakıtlı enerji santralleri konusunda çevreye yönelik yasal düzenlemeler giderek sıkılaşıyor, yüksek verimlilik ve düşük CO2 emisyonlarına sahip çözümler öne çıkıyor. Dolayısıyla 150 yıl önce ticari ölçekte uygulama bulan ve son senelerde tüm dünyada öne çıkan kömür gazlaştırılması tekniği tüm dünya ve ülkemiz için büyük önem taşıyor.

Kyoto Protokülünü en kısa zamanda imzalayacak olması Türkiyeye, karbon kökenli yakıtların yanlış kullanımında da sınırlama getiriyor. Mevcut linyit kömürü kaynaklarımız ise halihazırda kötü yakma teknolojileri dışında kullanımdan uzak. Kömür gazlaştırma teknolojileri, Türkiyenin çevre kriterlerini karşılaması konusunda ihtiyacı olan açılımı getiriyor.

Kömür zenginiyiz ancak kimyasal madde ithalatı için 40 milyar dolar harcıyoruz

Kimyasal madde üretimi ve gazlaştırmaya Türkiyenin büyük ihtiyaç duyduğunun altını çizen DETES Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Koordinatörü Dr. Mustafa Tolay bu alanda oluşan ihtiyacı ve ülkemizin linyit kömür rezervlerinin taşıdığı önem konusunda şunları söyledi:

Ülke olarak 120 milyar dolar ihracatımız var ama en az 40 milyar dolarlık kimyasal madde ithalatı yapıyoruz. Maalesef, Türkiyede 1 litre bile metanol üreten bir tesis yok. Bu ekonomik ve siyasal manzara Türkiyede gazlaştırma teknolojisinin çok büyük bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye bir kömür ülkesidir. 100 metre derinliğe kadar yapılan ölçümlerde Türkiye'nin 13 milyar ton linyit kömür rezervleri olduğunun belirlendi. Ancak yabancı kaynaklar bunu 100 metrenin altındaki rezervleri de katarak Türkiye'nin çok daha fazla linyit kömürü olduğunu belirlemektedirler. Sadece 13 milyar ton kömür Türkiye'nin 250 yıllık ihtiyacını karşılayabilir.

Kaynaklar: www.rotahaber.com; www.koc.net; www.haber.turk.net; www.ankarahaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Instagram