About Us

Bosna Hersek

Bosna-Hersek Cumhuriyeti iki devletten olusmaktadır.
Toprakların %49'una sahip Hırvat ve Boşnaklardan oluşan Bosna-Hersek Federasyonu, Toprakların %51'ine sahip Sırplardan oluşan Sırp Cumhuriyeti. Yani bugunku Bosna Hersek`in yonetiminde bir bosnak bir sirpli ve bir hersek soz sahibi !

Bosna-Hersek Devletinin yapısı 1992-1995 yılları arasında cereyan eden ic savasi sona erdiren Dayton Barış Antlaşmasıyla (DBA) belirlenmiş olup ülke Bosna-Hersek Federasyonu (Federasyon da kendi içinde 10 Kantona ayrılmıştır) ve Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska-RS) olarak iki birime (devletçiğe) ve bir küçük özerk bölgeye (Brcko) bölünmüştür.
Her birimin siyasi ve ekonomik yapılanması birbirinden farklıdır. Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hırvatistan Cumhuriyeti ve Yugoslav Federal Cumhuriyeti'nin yanısıra, AB, Fransa, Federal Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere ve ABD temsilcilerinin de gözlemci olarak imzaladıkları Dayton Barış Antlaşması bir ana metin ile 11 ekten oluşmakta ve sivil ve askeri alanlarda düzenlemeler içermektedir. Anlaşmanın askeri yönlerinin uygulanması ilk bir yıllık süre için IFOR (Implementation Force) adı altında NATO liderliğinde, bazı NATO dışı ülkelerin de katılımıyla oluşturulan yaklaşık 60.000 kişilik kuvvetin sorumluluğuna verilmiştir.

Bosna-Hersek Federasyonu'nu oluşturan ikinci kademe yerel yönetim birimleridir. Boşnakçada kantoni (Kanton tekil olarak), Hırvatçada županije (županija tekil olarak), ve Sırpçada кантони (кантон tekil olarak) kullanılır.
Bosna-Hersek Federasyonu'nun diğer parçası olan, Sırp Cumhuriyeti merkezi yönetimle idare edilir ve belediyeler sistemi üzerine kurulmuştur. Sırp Cumhuriyeti bölgelerinin, yargı ve yasama konusunda herhangi bir özerklikleri yoktur. Bunlardan ayrı olarak Brcko bölgesi Bosna-Hersek egemenliği altında kendi özerkliğine sahip olup, uluslararası denetime tabidir.

Bosna-Hersek Federasyonu Bilgileri
Bosna-Hersek (kantonlar) Federasyonu, Boşnak-Sırp Washington Antlaşması ile 1994'te kuruldu. Bugünki sınırları Dayton Antlaşması ile 1995'te çizildi. Kantonları belediyelerden oluşmaktadır Kantonların kendi hükümetleri ve bu hükümetin başında bulunan başbakanları vardır. Başbakan kendi kabinesine sahiptir, ayrıca bölge bakanlarından ve bürolarından, kantonal birimlerden yardım alır.
Kantonlardan 5 tanesi (Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosna Podrinje ve Saraybosna) Boşnak çoğunluklu, 3 tanesi (Posavina, Batı Hersek ve livno) Hırvat çoğunluklu ve 2 tanesi (Merkez Bosna ve Hersek-Neretva) 'karışık etnikli'dir, yani bu bölgede farklı etnik grupların korunması için özel yasama prosedürleri uygulanır.

Bosna Hersek Fedarasyonu`nun Kantonları

1. Una-Sana Kantonu
2. Posavina Kantonu
3. Tuzla Kantonu
4. Zenica-Doboj Kantonu
5. Bosna-Podrinje Kantonu
6. Merkez Bosna Kantonu
7. Hersek-Neretva Kantonu
8. Batı Hersek Kantonu
9. Saraybosna Kantonu
10. Livno Kantonu

0 yorum:

Yorum Gönder

Instagram