Avrupa'ya satılacak
İspanya'ya göre 15 gün daha önce yetişen bodur meyveleri Avrupa pazarlarına sunmayı planladıklarını ve satışlara yıl sonu başlayacaklarını ifade
"İspanyadan model alarak oluşturduğumuz zeytin fidanlığımızda şimdilik bodur özelliklere sahip Arbequina çeşidi var. Standart zeytin yetiştiriciliğinde dönüme 30-40 bitki dikimi yapılırken, Arbequina'da ise dönüme 185-250 arası bitki dikimi yapılabiliyor. Yine standart bahçelerde 5-6. yaşlarda tam verim sağlanılır ve 1-1.5 ton meyve alınırken, Arbequina'da 2-3. yaşlarda bu verime ulaşılabiliyor. Dolayısıyla bu özelliklerinden dolayı daha kazançlı.
"İşçilik maliyetleri nedeniyle makineli tarımın yaygınlaştığına değinenTanrıver, Beta olarak ortak bir zeytin toplama makinesi
Zeytinyağı fabrikası hedefi
Önümüzdeki dönemlerde zeytin fidanı çeşitlerini artıracaklarını ve fidanlıklarında yetiştireceklerini kaydeden Emine Tanrıver, şunları söyledi:
"Türkiye'de Ayvalık, Memecik, Halhalı, Nizip Yağlık gibi yağlık zeytin türleri var. Ama bu çeşitlerin fidanını köklenme oranları düşük ve maliyetleri yüksek olduğu için bulmak zor. Fidan üreticileri tarafından tercih edilmiyor. Yaptığımız çalışmalarda yağ oranı yüksek ve çok kaliteli olan bu yerli yağlık çeşitlerimizde yaptığımız denemelerde oldukça yüksek köklenme oranları elde ettik. Hedefimiz bu çeşitlerin de fidan üretimini artırmak. Ayrıca, kooperatif tarzında zeytinyağı fabrikası kurmayı planlıyoruz."
Dünya Gazetesi
0 yorum:
Yorum Gönder