About Us

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

İç hazırlığı

4 orta boy soğan

2 çorba kaşığı çam fıstığı

Pirinç

2 çorba kaşığı kuşüzümü

2 çorba kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı yenibahar

2 çorba kaşığı kuru nane

1 çorba kaşığı şeker

1 çorba kaşığı tuz

1 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı toz (ya da 2 adet küşük kabuk) tarçın



Sarma için

18 adet orta boy yaprak

1 adet dilimlenmiş havuç

yarım orta boy soğan

Limon (yarım kabuğu soyulmuş ve ince dilimlenmiş)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

3-4 dal maydanoz

2-3 dal nane

Su (bir parmak aşımı)



İç Hazırlağı

Soğanları ince ince p,yaz şeklinde doğrayın. Tencereye 1 bardak zeytinyağını koyun ve orta ateşte kızdıktan sonra içine 2 çorba kaşığı fıstık atın. Fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.



Soğanı tencereye ilave edin ve pembeleşinceye kadar fıstıklarla beraber karıştırın.



Pirinci 5 dakika ılık suda ıslatın. Sonra soğuk suyla yıkayarak iyice süzün.



Pirinci soğan ve fıstık karışımına katıp 10 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Sırasıyla tarçın, yenibahar ve karabiber, tuz, nane, şeker, kuşüzümünü ilave edin ve hepsini karıştırın. 1-1,5 su bardağı sıcak suyu tencereye ilave edin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. Böylece sarmanın içi hazır olacak.



Sarmanın Hazırlanışı

Hazırladığınız içi kenarları açık kalmayacak ve sıkı bir biçimde yapraklara sarın.



Ayrı bir tencerenin tabanına doğranmış yarım baş soğanı ve 3-4 dal maydanozu yayarak koyun ve malzemelerin üzerine sardığınız sarmaları düzenli bir biçimde yerleştirin.



Sarmaların dizme işlemi bitince üzerini birkaç yaprakla kapatın. Bu serdiğiniz yaprakların üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı şeker ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin ve tüm malzemeden bir parmak taşacak kadar su ilave edin.



En üste serdiğiniz yaprakların üzerine küçük bir kapak veya tabak ağırlık koyarak tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra ateşimizi iyice kısarak 40-45 dakika pişirin. Sarmanın soğumasını bekleyin ve servis yapın.



Kaynak: Mehmet Yılmaz

0 yorum:

Yorum Gönder

Instagram